20130827 Tisková zpráva CIAF Hradec Králové

27. 8. 2013 Hradec Králové

Pozvánka na Czech International Air Fest 2013 Hradec Králové

Ve dnech 7. a 8. 9. 2013 se na letišti v Hradci Králové uskuteční jubilejní XX. ročník leteckého festivalu Czech International Air Fest – CIAF. Tento letecký festival, patří k největším akcím svého druhu v České republice a zároveň k nejprestižnějším v celé Evropě. CIAF by si neměl nechat ujít žádný opravdový fanda letectví a milovník dramatické atmosféry letecké show.

Letošní ročník nabídne mnoho různorodých vystoupení. Od sólových ukázek akrobatických speciálů po skupiny proudových letounů. Největšími lákadly budou již tradičně ukázky proudových letounů, ať už v sólových ukázkách nebo skupinových vystoupeních. Jubilejní CIAF představí celkem čtyři letecké skupiny. Na proudových letounech se představí skupiny Breitling Jet Team z Francie na československých cvičných letounech L-39 Albatros a Bialo-Czerwone Iskry z Polska na letounech TS-11 Iskra. Na akrobatických speciálech EXTRA 300L se představí skupina The Royal Jordanian Falcons z Jordánského království. Specialitou mezi skupinovým létáním představuje skupina Očovskí Bačovia ze Slovenska, která létá na bezmotorových letounech L-23 Super Blaník.

Tahákem jubilejního ročníku CIAF budou proudové letouny. Ve vzduchu se návštěvníkům představí letouny Su-27 z Ukrajiny, F-16 z Dánska, JAS-39 Gripen z Maďarska a ČR, G-2 Galeb ze Srbska a L-159 ALCA z výzbroje AČR. Letové vystoupení slovenského letounu MiG-29 bude upřesněno. Důležitými a nezapomenutelnými body v programu budou jistě vystoupení maďarského akrobatického pilota Pétera Besenyeiho se strojem EXTRA 300SR, pilota AČR a reprezentanta ČR v letecké akrobacii Martina Šonky na letounu EXTRA 300SR, který předvede stejný stroj jako italský akrobat Francesco Fornabaio.

Statická ukázka letos opět nabídne široké spektrum létajících strojů. Od vrtulníků přes stíhací letouny až po letouny dopravní. Na statické ukázce bude k vidění například vrtulník z výzbroje německého letectva Sea King, cvičný proudový letoun Alpha Jet, stíhací letoun Su-27 z Ukrajiny, dopravní letouny C-295M CASA z Polska a An-26 z Ukrajiny a další.

Kompletní seznam účastníků a aktuální program je průběžně zveřejňován na webu www.airshow.cz.

Vstupné pro děti do patnácti let je zdarma. Pro dospělé je cena vstupného 300Kč.

Za CZECH AIRSHOW AGENCY, s.r.o.

Tomáš Otruba

airshow@schwarc.cz

telefon: +420 775 069 225

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------